کفپوش دکوراتیو اپوکسی چیست؟
به گواهی تاریخ، رومیان نخستین ملتی بودند که از سنگفرش برای پوشاندن سطوح بینشهری استفاده کردهاند. سهولت تردد در جادههای سنگفرش شده نسبت به جادههای خاکی و مالرو باعث شد این نوع پوشش در سراسر اروپا تا قرون متمادی متداول شود.پس از اختراع بتُن در سال ۱۹۴۰، تمایل بسیار زیادی برای استفاده از این ماده در میان سازندگان بناها پیدا شد. هر چند بتن به دلیل ساختار یکپارچه و انعطافناپذیرش در طول زمان دچار فرسایش، شکستگی و تَرکخوردگی میشود.کفپوشهای سنگی دیگر انواع محبوب کفپوشها هستند. بسته به جنس و نوع سنگ، از سنگهای آهکی تا سنگهای آتشفشانی و دگرگونی، قابلیتها و خاصیتهایی نظیر زیبایی منحصربهفرد سطوح، طرحها و نقش و نگارهای طبیعی تا عایق حرارت و الکتریسیته و مقاوم در برابر سایش از خود نشان میدهند. اما عمدتا کاربرد سنگها در دکوراسیون فضاهای بیرون از خانه است.در ساختمانهای امروزی، طراحی داخلی اهمیت ویژهای پیدا کردهاست. بیشتر روشهای طراحی بر استفاده بهینه و خلاقانه از کف زمین به عنوان یکی از بزرگترین و در دیدترین بخشهای خانه یاد میکنند.طبیعی است که در این میان، انتخاب نوع کفپوش، طرح، رنگ، سایز، بافت و سایر عناصر و ویژگیهای کفپوش باید در تطابق و هارمونی کامل با دکوراسیون داخلی طراحی خانه مورد توجه قرار گرفتهباشد. از همین رو امروزه طراحان به کفزمین به عنوان بخشی مهم توجه ویژهای دارند. کفپوش دکوراتیو در پاسخ به این نیاز طراحی و ارائه میشود.
کفپوش های بتن اپوکسی
مواد اپوکسی موجود در روسازی به دلیل ساختار شبکه پیوند عرضی سه بعدی و گروه های خاص عملکردی ، در پایداری حرارتی ، خواص مکانیکی ، خواص چسبندگی ، خوردگی و مقاومت شیمیایی به خوبی رفتار می کنند. افزودن رزین های اپوکسی می تواند باعث افزایش پایداری در دمای بالا و خواص مکانیکی آسفالت اپوکسی ، آسفالت امولسیون شده اپوکسی و مخلوط آنها شود ، زیرا شبکه پیوند عرضی رزین اپوکسی حرکت آسفالت را محدود می کند. علاوه بر این ، اشاره شده است که بتن اپوکسی دارای مقاومت شیمیایی عالی و مقاومت پیوند بالا است. علاوه بر این ، پخت رزین اپوکسی بدون عوامل پخت می تواند در حضور سیمان کاتالیز شود ، که راهی برای دستیابی به خود ترمیم بتن می دهد. از این رو ، مواد اپوکسی در روسازی می توانند جایگزین مناسبی برای پایداری در دمای بالا ، چسبندگی اتصال عالی و عملکرد مکانیکی مواد روسازی باشند.
کفپوش اپوکسی
اصطلاح کفپوش اپوکسی اغلب برای توصیف انواع سیستم کفپوش کف استفاده می شود که از رزین های اپوکسی با عملکرد مختلف تشکیل شده است. کفپوش اپوکسی یا کفپوش بدون درز نوعی از کفپوش های مدرن بوده که به صورت یک مایع یکپارچه و با ضخامت ۰/۵ تا ۵ میلیمتر بر روی کف های بتنی سیمانی، سنگی، فلزی و موزائیکی قابل اجرا می باشد. اپوکسی یک کفپوشی از جنس پلیمیری بر پایه رزینی دو جزئی بوده و
از ترکیب بیسفنول A و هاردنر پلی آمینی بدست می آید که رزین و هاردنر به نسبت مشخصی با هم مخلوط شده و روی سطح صاف اجرا می شوند و طی واکنش شیمیایی به یک کفپوش سخت و مقاوم در برابر تخریب تبدیل می شوند. که روی بتن یا موزاییک در لایه های مختلف اجرا می شود. این دسته از اپوکسی را نمیتوان روی آسفالت اجرا کرد ولی سطوحی مانند سنگ، بتن یا موزاییک برای اجرای اپوکسی مناسب هستند. در نتیجه اگر سطح شما دارای پستی بلندی بالایی است پیشنهاد می شود قبل از اجرای کفپوش اپوکسی، زیرایند را با بتن ماله پروانه یا موزاییک پوشش دهید .این محصول در رنگ ها و طرح های مختلف یافت می شود و از زیبایی بالایی برخوردار است. این کفپوش از رزین های اپوکسی شکل یافته است و اپوکسی ماده است. پلیمری که قبل از اجرا حالت مایع داشته و پس از اجرا با کمک واکنش های شیمیایی به ماده ای جامد تبدیل می شود. این ماده به لحاظ خواص مکانیکی بسیار قوی و مستحکم بوده و در برابر مواد شیمیایی مقاومت زیادی از خود نشان می دهد.
لایه های کفپوش اپوکسی
این کفپوش از سه لایه کلی تشکیل شده است:
- لایه اول یا پرایمر اپوکسی
- لایه دوم یا لایه میانی.
- لایه نهای یا رویه
با توجه به نوع و خرابی سطح ممکن است لایه میانی در دو یا چند مرحله اجرا گردد. لایه اول (یا پرایمر بتن) از جنس رزین اپوکسی (Mp1) و هاردنر اپوکسی (پلی آمید) است که با حلال رقیق شده می شود تا به راحتی درون بتن نفوذ کند.
لایه میانی کف پوش اپوکسی از جنس رزین اپوکسی بدون حلال (Mp6) و هاردنر پلی آمین سیکلوآلیفاتیک است که با سیلیس دانه بندی شده در هنگام اجرا ترکیب شده و مقاومت مکانیکی ایجاد می کند.
لایه رویه کف پوش اپوکسی از جنس رزین اپوکسی بدون حلال و هاردنر اپوکسی پلی آمین سیکلوآلیفاتیک است که دارای ادتیوهای به خصوص و فام نهایی می باشد.از ویژگی های اصلی این محصول که کاربری آن را توجیح می کند، کیفیت و دوام بالای آن در شرایط سخت محیطی است، به طوریکه سالیان زیادی کاربری داشته در برابر بارهای سنگین وارده دوام دارد. این محصول در مواردی کاربرد دارد که کف فضا علاوه بر مقاومت و دوام بالا، نیاز به ظاهری زیبا و شفاف داشته باشد.
کاربرد کفپوش های اپوکسی
- کفپوش اپوکسی برای کف فضاهای صنعتی مانند کارخانجات و کارگاه ها.
- انبارها
- فضاهای تجاری مانند فروشگاه ها، مجتمع های تجاری و مراکز خرید.
- راهروهای فرار در مجتمع ها.
- بیمارستان ها و درمانگاه ها.
- نفت گاز و پتروشیمی
- صنایع آب فاظلاب
- صنعت مواد شوینده
- صنایع خودرو سازی
- تولید قطعات کامپیوتر و آی تی
- صنایع حمل و نقل ریلی
- کارخانه های مواد شیمیایی و رنگزری
- سالن های ورزشی
- پارکینگ ها
- تولید مواد غدایی
- صنایع تولید مواد آرایشی
- صنایع بسته بندی
- تصفیه آب و تصفیه خانه ها
- اتاقهای ابزار دقیق ۱۸
- اتاق های سرور
- صنایع فولاد
کفپوش اپوکسی صنعتی
یکی از انواع کفپوش های صنعتی، اپوکسی با ترافیک بالا است که مخصوص کارخانجاتی طراحی شده است که در آن ماشین آلات و وسایل سنگین تردد دارند. با توجه به بار و اصطکاک ماشین آلات می توان کفپوش اپوکسی را در ضخامت های مختلفی اجرا کرد. به عنوان مثال کفپوش سه میلی متری اپوکسی بار حدود ۵ تا ۶ تن را به خوبی تحمل می کند. در صورت تردد لیفتراک های سنگین تر از کفپوش هایی با ضخامت بالاتر استفاده می شود.
کفپوش اپوکسی بیمارستان یا آنتی باکتریال
کف بیمارستان ها و اتاقهای تمیز باید به نحوی اجرا گردند که کمترین میزان آلودگی را جذب کرده و از رشد باکتری جلوگیری کنند. کفپوش های اپوکسی آنتی باکتریال در موارد خاص به همراه ذرات نانو نقره تهیه می شوند تا خاصیت از بین بردن میکروب ها را داشته باشند. اما این کفپوش اپوکسی بیمارستانی، حتی اگر فاقد نقره باشد، می تواند از رشد باکتری های جلوگیری کند.
کفپوش اپوکسی پارکینگ
نوع خاصی از کفپوش که مقاومت بیشتری در برابر فشار در ترافیک بالا و رفت و آمد زیاد دارد. این کفپوش های قابلیت خط کشی دارند، ضد لغزش و سایش بوده و به راحتی تمیز میشوند. تمام این ویژگی ها در کنار قیمت مناسب، کفپوش اپوکسی را به بهترین گزینه جهت پوشش کف پارکینگ تبدیل کرده است.
کفپوش اپوکسی ضد خش
در مواردی که نیاز به سطحی مقاوم در برابر خراشیدگی باشد از این کفپوش استفاده می شود.
کفپوش اپوکسی ضد جرقه یا آنتی استاتیک
کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک از تجمع بار روی سطح جلوگیری می کند و دارای خاصیت رسانایی می باشد. این نوع خاص اپوکسی ،جریان الکتریسیته را از خود عبور داده و مانع از تولید جرقه می شود.
از این کفپوش در مکان هایی که به دنبال حذف الکتریسیته ساکن هستند استفاده می شود. به عنوان مثال در اتاق های سرور از اپوکسی آنتی استاتیک استفاده می کنند تا به سرور ها آسیبی نرسد. همچنین در اتاق های جراحی از این کفپوش ها استفاده میکنند زیرا دستگاه های پزشکی نسبت به الکتریسیته ساکن حساس هستند. و هم چنین در انبار های مهمات و نگهداری مواد منفجره مناسب است.
کفپوش اپوکسی ورزشی
در فضاهای ورزشی که نیاز به سطحی ضد اصطکاک، مقاوم در برابر سور خوردگی، ضربه و باز تابش نور است از این نوع خاص اپوکسی استفاده می شود.
کفپوش اپوکسی ضد اسیدی
این نوع خاص کفپوش در برابر عوامل اسیدی و شیمیایی بسیار مقاوم است، لذا در کارخانجات مواد شیمیایی قابل کاربرد است.
مزایای کفپوش اپوکسی
- این محصول به راحتی شسته می شود و قابلیت شستشو با تعداد دفعات بالا را دارد.
- به صورت کفپوش اپوکسی دو بعدی و سه بعدی قابل اجرا است.
- سطحی صاف، یکدست، براق در فضا ایجاد می کند و به طور قابل ملاحظه ای روشنایی فضا را افزایش می دهد.
- در شرایط محیطی مختلف دوام و استحکام بالایی دارد.
- قادر به تحمل ترافیک سنگین و مداوم است.
- چسبندگی بالایی دارد.
- در برابر اسید ها و باز ها مقاوم است.
- بدون نیاز به طرح و تجهیزات خاص قابلیت اجرای بسیار آسان دارد.
- در کف فضا یکپارچگی ایجاد می کند.
- در برابر حریق مقاوم است.
- در برابر نفوذ آب و نفت مقاوم است.
- یک سطح بدون درز ایجاد می کند که سالیان دراز قابل کاربری است.
- یک سطح مقاوم در برابر مواد شیمیایی ایجاد می کند لذا برای کارخانه های تولیدی مناسب است.
- نیاز به هیچ نگهداری و مراقبت خاصی ندارد.
- این محصول ایمن وغیر سمی است و تا کنون هیچ گونه اثر مخربی از مواد شیمیایی موجود در آن دیده نشده است.
- عایق الکتریکی است.
- خاصیت ضد باکتریایی دارد.
- مقاومت کف های بتنی در برابر فرسایش و تخریب را افزایش می دهد.
- قابل ترمیم می باشد.
معایب کفپوش اپوکسی
از آنجا که این محصول انعطاف پذیری کمی دارد لذا جهت اجرا در کف فضاهایی که در معرض ضربات شدید هستند توصیه نمی شود.
با وجود مقاومت انواع خاصی از این محصول در برابر مواد شیمیایی، اسیدی و نمک، در صورت قرار گیری طولانی مدت کفپوش در معرض این مواد ممکن است خساراتی به همراه داشته باشد. لذا توصیه می شود به محض ریخته شدن مواد شیمیایی روی این سطوح، زدوده شود.
نحوه اجرای کفپوش اپوکسی دو بعدی
آماده سازی سطح اجرا
این مرحله به جهت اجرای پوششی با بالاترین کیفیت از اهمیت زیادی برخوردار است. پوشش اپوکسی نیازمند سطحی تمیز و قدری متخلخل دارد تا به درستی اجرا شود. سطح بایستی از انواع آلودگی، گرد و غبار، نمک و رسوبات پاکسازی شود و زبری مناسبی روی آن اعمال شود. این پوشش ممکن است بر روی یک سطح بتنی صیقلی قابل اجرا نباشد.
در صورتی که بتن یا هر سطح دیگری که پوشش روی آن اجرا می شود از زبری کافی برخوردار نباشند با استفاده از دستگاه مخصوص ساب بتن، زبری مورد نظر در کف اعمال می شود. کفپوش اپوکسی بایستی بر روی سطوح پایدار اجرا شود لذا کلیه نواحی سست و لق روی کف با استفاده از چکش یا گریندر حذف شوند.
در صورت وجود چربی ها مانند روغن، گریس، پلاستر ها و سایر مواد اسیدی و قلیایی، سطح بتن با استفاده از روش های مکانیکی و شیمیایی جرم زدایی و چربی زدایی می شود. پس از این مرحله در صورت نیاز سطح توسط گروت اپوکسی (ماده ای ترکیبی جهت تعمیر و پوشش سطح آسیب دیده) لکه گیری می شود. در چنین شرایطی یک سطح پلیمری صاف فراهم می آید که چسبندگی لازم با اپوکسی را دارا است.
قدرت مکانیکی کف به لحاظ دارا بودن حداقل مقاومت فشاری و کششی مورد بررسی قرار می گیرد.رطوبت کف جهت اجرای اپوکسی نبایستی از ۴٫۵ درصد بیشتر باشد. قبل از شروع به اجرای کار از دمای محیط اطمینان حاصل کنید. دمای مطلوب برای اجرای اپوکسی ۲۵ درجه سانتی گراد می باشد. اگر اپوکسی در دمای نامناسب اجرا شود ممکن است اپوکسی حباب شده و از سطح کنده شود.
پوشش اپوکسی بسته به نوع محصول نیازمند یک لایه پرایمر (لایه ای که در زیر لایه اصلی قرار می گیرد) و یک لایه نهایی (لایه ای که در انتهای کار روی کفپوش قرار می گیرد) است. لایه پرایمر این اطمینان را ایجاد می کند که پوشش اپوکسی با ضریب اطمینان بالا به کف متصل شود.
پرایمر درست همانند رنگ های ساختمانی اعمال می شود و چند ساعت قبل از شروع اجرای کف اعمال می شود. جهت اجرای پرایمر سطح را با لایه نازک آب بپوشانید سپس با استفاده از یک رولر رنگ پرایمر را روی کل سطح بریزید و اجازه دهید پرایمر خشک شود سپس لایه رزین اپوکسی روی سطح اعمال شود.
اپوکسی یک مایع تشکیل شده از دو جزء است (رزین و هاردنر) که قبل از اجرا با یکدیگر ترکیب می شوند. به محض ترکیب این دو مایع با یکدیگر طی زمانی محدود (۳۰ دقیقه) تا قبل از سخت شدن اپوکسی می توان کار اجرایی کف را به پایان رساند.
اجرای لایه پرایمر کفپوش اپوکسی
پرایمر اپوکسی ترکیبی از رزین اپوکسی و هاردنر اپوکسی است که غلظت آن توسط حلال های واکنشگر کاهش یافته است. این پرایمر به راحتی به عمق بتن نفوذ کرده و باعث افزایش چسبندگی لایه های بعدی می گردد. اجرای پرایمر اپوکسی توسط غلطک و یا تی صورت می گیرد. عموماً مصرف آن۲۰۰ گرم بر متر مربع است و سرعت اجرای پرایمر اپوکسی بسیار بالا است. در تصویر زیر تیم اجرایی ماناپلیمر در حال اجرای پرایمر هستند.
اجرای لایه میانی کفپوش اپوکسی
این لایه ممکن است در یک یا دو مرحله و در برخی موارد سه مرحله نیز اجرا گردد ولی کل این لایه ها لایه میانی کفپوش اپوکسی گفته می شود.این لایه ترکیبی از کفپوش اپوکسی (رنگ اپوکسی) آماده به مصرف و ذرات سیلیس دانه بندی شده میباشد. اجرای این لایه باید باعث افزایش مقاومت مکانیکی و فشاری کفپوش اپوکسی شده است و با توجه به خرابی سطح زیر کار به جهت پر کردن ترک ها و درز ها در یک یا چند مرحله صورت میگیرد. پس از اجرای لایه میانی کفپوش اپوکسی می بایست یک سطح کاملا صاف و همواری ایجاد گردد که بدون ترک یا یا حباب یا حفره باشد.
اجرای لایه رویه کفپوش اپوکسی
این لایه صرفاً کفپوش اپوکسی (رنگ اپوکسی) آماده به مصرف است که به چندین روش قابل اجرا است
- اجرای لایه رویه اپوکسی توسط کاردک شانه ای
- اجرای رویه اپوکسی توسط غلطک
- اجرای رویه اپوکسی توسط اسپری هوا یا airless spray
ضخامت لایه رویه معمولا از ۵۰۰ میکرون تا چند میلیمتر متغیر است که بر اساس مصرف رنگ به ازای هر متر مربع قابل کنترل و اندازه گیری است